Contract for difference voor beginners

Contract for difference voor beginners

Als je al een tijdje belegt of net begonnen bent met beleggen heb je de term “contract for differences” afgekort als CFD vast al eens horen noemen. Contract for differences zijn erg populair onder beleggers, vanwege het feit dat er grote winsten mee kunnen worden gemaakt. Maar de risico’s zijn ook aanwezig, zeker als men gebruikmaakt van de hefboom optie. In dit uitgebreide artikel over contracts for differences leggen we uit wat contracts for differences precies zijn, waar je dan in gaat beleggen, hoe je erin handelt en wat de voordelen en nadelen zijn. Wanneer je eenmaal kennis hebt genomen van de bijbehorende risico’s kun je goed onderbouwd beslissen wat te gaan doen.

Wat is een contract for difference?

Een CFD is een contract tussen jou als belegger en je broker over het verschil in koers van een bepaald instrument. Dat kan om allerlei beleggingsinstrumenten gaan, zoals aandelen, grondstoffen, valuta en zelfs de complete index. Je spreekt met je broker een verschil in prijs af en wacht tot de koers stijgt of naar beneden gaat. Zodra de koers is veranderd kun je beslissen je CFD te stoppen en geld te incasseren. Maar helaas kan het ook andersom gaan en verdient je broker geld aan jou omdat je verwachting niet is uitgekomen. Zodra je een hefboom inzet kun je je winst vergroten, want bij een hefboom van bijvoorbeeld 1:10 hoef je per 10 euro omdat ze ergens aandelen in hebben zitten.

Voordelen

De handel in CFD is zeer populair onder beleggers omdat ze veel voordelen aan CFD zien. Voordat CFD-trading werd geïntroduceerd was het nog niet mogelijk om in te spelen op beursdalingen. Met CFD’s kan dat dus wel en dat biedt heel veel kansen voor beleggers. Een ander voordeel is dat je geen transactiekosten betaalt als je een contract afsluit. Tevens kun je 7 dagen in de week, 24 uur per dag handelen in CFD’s en ben je niet gebonden aan de openingstijden van de beurs. Wie weet wat hij doet kan veel winst maken met de handel in CFD. De hefboomwerking speelt daarbij een zeer grote rol.

Nadelen en risico’s

Aardig wat voordelen, maar vooral de nadelen maken het dat de handel in contracten (CFD’s) zeer risicovol is. De uitwerking van een hefboom wordt bijvoorbeeld onderschat en alleen de voordelen worden ervan gezien. Want hoewel je enorme winsten kunt maken, zijn de verliezen die je kunt boeken vaak net zo groot. Al betaal je maar een deel van je investering, in het geval van verlies moet je het complete bedrag aan de broker betalen. Het is dan ook erg belangrijk om je goed te verdiepen en niet zomaar te starten met CFD’s. De algemene ervaring is dat ongeduldige beleggers te snel instappen in CFD’s en een groot deel van hun vermogen zonder nadenken investeren en verliezen.

Conclusie

Sinds de komst van CFD’s is het mogelijk om in te zetten op een daling van de beurskoers en daardoor winst te genereren. In je contract for difference spreek je met je broker af dat jullie inzetten op het prijsverschil voor en na een periode. Door een hefboom is het mogelijk om nog meer winst te maken. Bij een hefboom van 1:50 hoef je per 50 euro zelf maar 1 euro in te leggen en toch pak je winsten goed mee. Bijvoorbeeld: stel dat een aandeel voor 100 euro werd gekocht en tegen 10% winst weer werd verkocht, dan pak jij 5 euro op dat aandeel, terwijl je er zelf maar 1 euro in gestopt hebt. Dat is een enorme winst van maar liefst 400%. Maar helaas werkt het andersom ook zo en kan een flinke hefboom tot ontzettend veel verlies leiden.

CFD informatie

Koersverschil uitgelegd

Uitleg over CFD

Informatie over CFDs

Informatie CFD handel

CFD handel

Traden in CFD

Contracten voor verschil

Link toevoegen

Link toevoegen